TARİHÇE
Türkiye Ayakkabı Sektörünün eğitimli ve nitelikli insan kaynağını karşılamak amacı ile 1997 yılında hayata geçerilen TASEV, sektörün dünyaya açılmasında büyük bir adım olmuştur.
Kuruluşundan 20 yıl sonra TASEV, Mesleki eğitimi akademik çerçeveye de taşıyan, diğer tarafta laboratuvarıyla kalitenin güvencesi olan, Shoeman projesiyle Avrupa’da geleceğin sektör yöneticilerinin niteliğini belirleyen bir noktaya geldi.
TASEV’in 20 Yıllık Tarihçesi
1999-2002
- 1999 depremzedelerine 100.000 çift ayakkabı bağışında bulunuluyor.
2002
- Meslek lisesi çalışmaları başlatılıyor. Küçükçekmece Belediye sınırları içerisinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından TASEV’e tahsis edilen 10.000 metrekarelik arsada başlatılan okul inşaatı, 4 ay gibi kısa bir sürede tamamlanıyor.
- “1 tuğla 1 milyar” sloganıyla sektörden her ölçekten bir çok kuruluşunun katılımı sağlanarak okulun ve diğer kompleksler inşa ediliyor.
- AB, KOSGEB ve MEB ile eğitimcilerin eğitimi amaçlı Ayakkabıcılık Eğitim Enstitüsü projesi oluşturuluyor. Proje kapsamında sektöre yeni eğitimciler kazandırılırken iki yıllık sertifika eğitim programları ile birçok eleman yetiştiriliyor.
- AYARGEM hayata geçiriliyor. Enstitü proje süresi tamamlanıp Avrupa Birliği’nin ayrılması ile TASEV, KOSGEB ve MEB arasında 9 Mayıs 2007 tarihinde imzalanan işbirliği protokolü ile Enstitü’nün adı AYARGEM olarak değiştiriliyor. AYARGEM ayakkabı eğitim faaliyetleri ile birlikte, akredite kalite kontrol laboratuar çalışmaları sürdürülen bir merkez olarak sektöre hizmet veriyor.
2004
- TASEV’e 28.10.2004 tarih ve 8058 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla 01.01.2005 tarihinden itibaren vergi muafiyeti tanınıyor.
- İngilizce derslerinin yanı sıra İtalyanca eğitimi 2004-2008 yıllarında seçmeli ders olarak veriliyor.
2005
- Mesleki Eğitimi güçlendirme projesi MEGEP kapsamında ayakkabı alanı ile ilgili yürütülen çalışmalar destekleniyor.
- Bir ve iki yıllık sertifika eğitimleri ile çok sayıda eleman yetiştiriliyor.
2006
- TASEV Lisesi, ilk mezunlarını veriyor. Eğitim yılı sonunda ilk 101 öğrenci diplomasını alıyor.
2007
- Eğitimcilerin eğitimi programı kapsamında, 8 eğitimcimizin, İtalya Ars Moda Akademisi’nde 2 ay süren Model Istampa eğitimi alması sağlanıyor.
2009
- 06.08. 2009 tarihinde KOSGEB ile TASEV arasında imzalanan protokol ile AYARGEM’de bulunan makine ve teçhizatın kulanım hakkı 20 yıllığına TASEV’e veriliyor.
- Kullanım hakkı alınan makine ve teçhizatın içinde olan Laboratuvar, iktisadi kuruluşumuz TASEV LABORATUVAR VE TEKNİK HİZMETLER A.Ş. tarafından sektöre hizmet vermek amacı ile kullanılmaya başlanıyor.
- Kullanım hakkı alınan atölye ve makineler diğer iktisadi kuruluşumuz olan TASEV AYAKKABI SANAYİ EĞİTİM TANITIM HİZMET TİC. A.Ş. tarafından yönetilmeye başlanıyor.
- Atölye ve makineler, Ayakkabı Meslek Yüksek Okulu öğrencilerimiz ve TASEV Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu ayakkabı bölümü öğrencilerinin eğitimlerinde kullanılmaya başlanıyor.
- İstanbul Üniversitesi ile yaptığımız protokol kapsamında 2 yıllık Ayakkabı Meslek Yüksek Okulu faaliyete geçiriliyor.
- Üniversitesi ile düzenlenen protokol kapsamında ARGEM binamızda olan eski Spor Salonu olarak faaliyet gösteren yerimiz Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu’nda Ayakkabı Tasarım ve Üretimi Programı atölye ,meslek ders faaliyetleri sürdürmek, workshoplar düzenlemesi amacıyla yeni atölye kuruluyor.
2010
- Milli Eğitim Bakanlığı ile Vakfımız İşbirliğinde Ayakkabıcılık Eğitimi ve Ayakkabıcılık Sektörünün Geliştirilmesine dair işbirliği protokolü imzalanıyor. Bu protokollerle açılan meslek edindirme kursları ile sektöre nitelikli eleman kazandırılıyor.
- Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile Mesleki Eğitimler Alanında kurslar düzenlenmesine dair iş birliği protokolü düzenlenmesine ilişkin gerekli başvurular yapılıyor.
2011
- İhtiyacı sahiplerine ayakkabı bağışı amaçlı Ayakkabı Bank projesi hayata geçiriliyor. Projenin ilk üretimi sektör desteğiyle temin edilen malzemelerle 20.000 çift ayakkabı olarak Ziylan AŞ.’de üretiliyor.
- AYSAD (Ayakkabı Yan Sanayiciler Derneği) ile yapılan işbirliği sonucunda AYARGEM binasında İleri Teknoloji Yan Sanayi Atölyesi kuruluyor ve bilgisayarlı kesim makinesi temin edilerek Öğrencilerimizin hizmetine sunuluyor.
- Van - Erciş depreminde zarar görenlere 20.000 çift ayakkabı, Pakistan’da sel felaketine uğrayanlara 40.000 çift ayakkabı yardımı yapılarak sosyal dayanışmanın güzel bir örneği gösteriliyor.
2016
- Ayakkabı sektörünün ihtiyaç duyduğu gelişime açık, çağın gereklerine uygun ve modern eğitim kurumlarını sektöre kazandırma amacı ile 7 Aralık 2016 tarihinde TASEV AKADEMİ kuruluyor.
- Kuruluşundan itibaren 2016 yılı mezunları ile 900 den fazla öğrenci son ismi Tasev Ayakkabı ve Saraciye Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak değişen okulumuzdan mezun oluyor.
2017
- TASEV bünyesinde yer alan kütüphanemiz, FLO MAĞAZACILIK VE PAZARLAMA AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ziylan’ın Özel Kalem Müdürü merhum Kadir Şükrü TÜMAY’ın adını yaşatabilmek için uzun yıllar hizmet verdiği Ziylan Ayakkabıcılığın girişimiyle yenilenerek faaliyetine başlıyor.
- TASEV LABORATUAR, AB–160-T AKREDİTASYON numarası ile TÜRKAK (TÜRK AKREDİTASYON KURUMU)’ tan 32 test kapsamında akreditasyonunu 7 Kasım 2017 tarihinde 4. kez yeniliyor. Akredite laboratuar olma özelliğini sürdüren LABORATUVAR, bu tarihten itibaren sektörün ihtiyacı olan azo boyar madde,fitalat testleri,DOT, CR VI, Organik Kalay Bileşikleri de akreditasyon test kapsamına alıyor.
- Yıldız Teknik Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi ile Ayakkabı Lisans bölümü açılması konusunda iyi niyet protokolü imzalanıyor.
- İstanbul Ticaret Üniversitesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü Ayakkabı ve Saraciye opsiyonu öğrencilerimizin, pratik çalışmalarının Vakfımız ayakkabı ve diğer atölyelerde yapılmasına ilişkin protokol imzalanıyor.
- Tasev Ayakkabı ve Saraciye Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi T.C Mili Eğitim Bakanlığınca Tematik Okul kapsamına alınıyor.